Úterý, 15 dubna, 2025
- Reklama -aktualne

Jak na přírodní barvení vajíček jen z toho, co máte běžně doma

Žluté, hnědé, červené, zelené … na barvení vajíček nemusíte používat syntetické barvy. Celkem vám postačí pár bylinek, některé druhy zeleniny, koření či mletá káva nebo sypaný čaj. Vsaďte letos na přírodní barviva. My vám ukážeme, jak na to.

Přírodní barvení vajíček je návratem do minulosti. Návratem k tradicím a spojení člověka s přírodou, kdy syntetické barvy ještě nebyly k dispozici. Podívejte se, jakou barevnou sílu mají běžně dostupné věci, které se nacházejí v každé domácnnosti.


Obecně platí, že čím déle budete vajíčka louhovat v převařené roztoku, tím budou odstíny tmavší. Nejsvětlejší odstíny dosáhnete máčením během několika minut, ty nejtmavší během hodin až dní. Odstíny velmi snadno změníte přidáním octa, případně citrónové šťávy. Barvy lze navzájem kombinovat, čímž docílíte zcela nové odstíny.

žluté vajíčka

Žlutou barvu dosáhnete hned několika způsoby. Použít můžete šafrán, který je však z těch dražších řešení. Náhradou za šafrán je kurkuma, která je přezdívaná i indickým šafránem. Buď ve formě mletého pepře, případně jako čerstvý oddenek. Nejjemnější odstíny dosáhnete, když použijete výluh z pampeliškových květů, které obsahují žlutý flavoxantív. Výluh z pampeliškových květin můžete zkombinovat is octem.

zelené vajíčka

Pokud byste chtěli zelené vajíčka, nejlepší alternativou je použití petrželky. Tu lze nahradit i mladými špenátovými listy, kopřivami, případně mletým čajem matcha. Květiny třapatky (Rudbeckia fulgida) po extrakcí poskytují harmonickou olivovou zelenou barvu, květy kosatců zase chladnou modrozelenou.

Zelenou barvu vytvoří petrželka, matcha čaj i špenátové listy.
hnědé vajíčka

Nejlepším způsobem barvení pro dosažení hnědé barvy je použití mleté ​​kávy. Sáhněte po jemně namleté ​​kávě, která uvolní více barviva než káva umletá na hrubší. Teplejší odstíny hnědé dosáhnete použitím slupek z avokáda. Při kratším louhování získají vajíčka jemnou hnědou až hnědorůžová barvu. Vyzkoušet můžete i slupky z cibule, díky kterým dosáhnete žlutohnědý odstín. Vnější obal a skořápky ořechů po vyluhování a extrahování poskytuje hnědé barvivo. Jemnou hnědou dosáhnete také listy z vavřínu (bobkového listu).

PR články

Další články autora